December 1, 2005

Ikke noen postordremamma, nei!


Mamman min er ikke noen postordremamma. Hun er aldri halvveis, bare 100% gjennomført. Ikke bare "nesten" det du bestilte, men mye kjipere i virkeligheten, nei, hun er alt jeg kunne bestilt og mere til. Dessuten er hun min. Ekke jeg heldig? Jeg har aldri vært flau over mamma, snarere tvert i mot (med unntak av en liten periode rundt tenåringsKRISA). Mamma er morsom. Det er ikke bare tilfeldigheter og medfødt kreativitet som har gjort meg noe sprø og barnslig. Mamma har nok en finger med i spillet... jeg husker mange festlige ting som har skjedd oppigjennom åra. Spesielt husker jeg en gang mamma, broren min og jeg hadde konkurranse om hvem som kunne le høyest og mørkest. Denne konkurransen varte en liten stund..før mamma sa "nei, guri, tenk om naboene hører oss!!", og så lo hun litt til. Mamma er av den typen som kan komme i full fart inn i stua og ta et telemarknedslag på parketten foran tv en vanlig kveld. Hun skriver sanger til bryllup, konfirmasjoner for både seg selv og for andre. Hun har alltids en tale på lur - og en tale fra mamma er aldri tørr og kjedelig. Her har hun lagt vekt på humoren og vinklet alt på en sånn måte at folk kan le og glise.

Mamma rydder opp i butikken. Uansett hva slags butikk det måtte være.."nei, en henger på gulvet?" "Jøss, hva gjør den pakka med salami her i ostedisken" "Oi, nei, den gensern hører jo ikke hjemme her!!". Hun blir sjokkert over folk som dulter borti ting og ikke plukker opp etter seg. "Vi må vel gjøre borgerplikten" sier hun og plukker opp.

Mamma er den mest nysgjerrige mamman jeg veit om. Hun lurer på ting som jeg ikke visste det var noe å vite no om en gang. Mamma har hatt latterkrampe i kirken. Det skal sies at hun var veldig flau den gang det skjedde, og at det nok aldri har skjedd siden.

Mamma drømmer veldig veldig mye rart. Noen ganger tror hun på at det er noe som har skjedd på orntli', men så har hun bare drømt det. Det mener i alle fall pappa. "Har du drømt igjen eller?" (og dette spørsmålet kommer ikke bare når det er usaklige eller merkelige ting mamma forteller om, det kan være ganske normale ting også..pappa får jeg ta neste gang). Hun har drømt at hun satt broren min på toget da han var 2-3 år gammal, til Bergen, toget til Bergen ALEINE. Hun hadde veldig dårlig samvittighet etterpå. Så har hun også drømt at hun dro til slektsstevne på motorsykkel, MED campingvogn bak, og den tror jeg var full av snitter. Drømmen endte med at noen var så hardt skadd at hun måtte legge vedkommende i campingvogna og frese til sykehuset. LITT av et syn da. Mamma har også fortalt hvordan en dåp hun aldri var tilstede ved, gikk for seg. Det viste seg i ettertid at hun bare har blitt fortalt så detaljert at hun trodde hun hadde vært der. Da denne dåpen fant sted var visst ikke mamma født...

Mamma er utrolig morsom.
Mamma snakkær sånn som detta egentlig hu.
"Du snakkær om asså, det ekke bare å setta den der!!!"
Når mamma ringer sier hun. "Ja, hallo, det er din gamle mor.." og så ler a - slår aldri feil.

Jeg ville ikke hatt noen andre i hennes rolle. Hun satt i går i minst en og en halv time og pakka inn julekalendere til sine to barn på henholdsvis 19 og 23 år. Hun er altfor snill. En gang jeg var på fest, for noen år siden (jeg var fjortis) så ringte jeg mamma da jeg hadde kommet til festen. Alle de andre som var der hadde andre type klær på enn meg, om ikke hun kunne komme med den svarte buksa? Hun kom hun. Selv om det tar kvarter- tjue minutter å kjøre dit. Jeg er så bortskjemt at det gjør vondt!!

Jeg regner med det vil forekomme enkelte rettelser her når mamma har lest det som står skrevet..men mamma? Jeg retter KUN på det som måtte være direkte usant.

P.S. Du veit ordtaket "Kom som julekvelden på kjerringa", det er mora mi de har tatt utgangspunkt i. "NEI! Det er søren tute meg 15 desember, ALLEREDE! Makan asså"

6 comments:

marianne said...

HAHAHAAAA!!! Morra di ass..:D Veldig bra.. Fantastisk den drømmen om vogna full ta snitta! Syns ej ser det liksom...

Anonymous said...

Denne mamma'n høres fantastisk ut!!! Men, datteren høres fantastisk ut også!!! Og altfor snill. Ligner de kanskje littegranne på hverandre, tro?

Anonymous said...

Kjære barn! Jeg skal ikke rette på noe. Det kan vel virke som om jeg er noe rar. Og det stemmer jo. En kan lure på om det ble noe som helst tid til vanlig oppdragelse av barn. Når du har laget denne oppsummeringen så høres jeg litt uansvarlig ut. Men, når jeg ser på dere barn er jeg ganske så fornøyd. Så fantastiske folk da gitt!!!

Agnetha said...

Du er jo overhode ikke uansvarlig, da..sånn har jeg i alle fall aldri sett på det:)

Anonymous said...

"Husker" bare den gangen moren din kom hjem og jeg vasa drita rundt i stua di... Artig. Men det er vel ikke en mor som kommer "som bestilt", men barnet, dvs. deg... Eller?

Agnetha said...

Du har et poeng..;)